2019-04-02

Astrid är tillbaka
– som ordförande i Svenska Ägg

Vi hälsar Astrid Lovén Persson varmt välkommen tillbaka till Svenska Ägg! Nu som ordförande – alltså i en annan ledarroll än den tidigare som verksamhetsledare.
Nedan publicerar vi det pressmeddelande i vilket Astrid presenterades externt.

Den 12 mars valdes Astrid Lovén Persson till ny styrelseordförande för branschorganisationen Svenska Ägg. Förutom att Astrid älskar ägg har hon en stark förankring inom svensk äggnäring då hon under åren 2012 till 2018 var verksamhetsledare för branschorganisationen.
Efter påsk för snart ett år sedan avslutade Astrid Lovén Persson sin anställning som verksamhetsledare på Svenska Ägg, men det dröjde alltså inte ens ett år innan hon kom tillbaka. Den 12 mars var det en entusiastisk Astrid som tog över ordförandeposten efter Axel Lagerfelt.
– Det känns roligt att vara tillbaka med nya krafter och i en helt ny position. Det är en väldigt spän-nande och samtidigt utmanande tid för svensk livsmedelsproduktion. Vi har en nationell livsmedels-strategi med höga ambitioner på plats. Samtidigt har vi en extrem sommar bakom oss som har påverkat lönsamheten för många livsmedelsproducenter, inte minst inom äggbranschen, säger Astrid Lovén Persson.

Nästan alla ägg som säljs är svenska
I den färska undersökning som Ungdomsbarometern presenterade förra veckan framgår det att hela 68 procent av de svenska ungdomarna anser att det viktigaste är att maten de handlar är producerad i Sverige.
– Då känns det extra bra att vi inom Svenska Ägg kan möta upp de ungas önskemål eftersom i stort sett samtliga färska ägg som säljs i våra svenska butiker kommer från svenska gårdar, säger Astrid Lovén Persson.
Under Astrids tid som verksamhetsledare på  Svenska Ägg genomförde hon tillsammans med sina kollegor bland annat ett certifieringsprogram för det svenska ägget. Certifieringen garanterar att produktionen uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet.

– Kraven på spårbarhet, djurskydd, trygghet och garantier blir allt viktigare för konsumenterna. Certifieringen är ett sätt att visa att hela äggbranschen tar konsumenternas önskemål på allvar och säkerställer att vi producerar världens bästa ägg - inte bara nu, utan även framåt, säger Astrid.

Ägg – ett prisvärt och näringsrikt livsmedel
Ägg är ett populärt livsmedel och varje dag äter vi svenskar cirka sex miljoner ägg. I takt med att vi har blivit mer hälsomedvetna har konsumtionen ökat. De attitydmätningar som Svenska Ägg årligen genomför visar att 8 av 10 svenskar känner till att ägg är rikt på protein och lika många anser att ägget är ett prisvärt livsmedel. Hela 72 procent menar att ägg är ett av de mest näringsrika livsmedel som finns.
– Det är naturligtvis fantastiska siffror. Samtidigt är det inte lika många som känner till att våra svens-ka ägg är fria från salmonella eller att vi inte använder någon antibiotika i äggproduktionen. Det betyder att vi fortfarande har mervärden med det svenska ägget som vi behöver lyfta och kommunicera, säger Astrid Lovén Persson.

Sven Secher

Källa: Svenska Ägg
Styrelseordförande Astrid Lovén Persson, nås på: astrid@svenskaagg.se, 076-107 81 70

 


Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.